Geri
HEM228 - Beslenme
Ders Öğretim Planı
Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
HEM228BeslenmeZorunlu244.00
Dersin Seviyesi

Birinci Öğretim

Dersin Amacı

İnsan sağlığının korunması ve sürdürülmesi, hastalıkların önlenmesinde önemli yeri olan beslenmenin, besin gruplarının, beslenme yetersizliğinde oluşan sorunların, hastalıklarda beslenmenin ve toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemlerin öğretilmesi amaçlanmıştır

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Ayşe GÜMÜŞLER BAŞARAN

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Baysal, A., Beslenme, Ankara, 2009 Baysal, A., Aksoy, M., Besler, H.T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Merdol, T.K.,Pekcan, G., Mercanlıgil, S.M., Yıldız, E., Diet El Kitabı, Ankara, 2008Mahan, L.K., Escott-Stump, S., Krause’s Food Nutrition Therapy, 12. Baskı, 2007Bulduk, S., Demircioğlı, Y., Yabancı, N., Hastalıklarda Beslenme, İstanbul,2003Sağlık Bakanlığı Beslenme Modülleri, Ankara, 20Besler, T., Rakıcıoğlu, N., Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Beslenme Bilgi Serisi 1-2, Ankara, 2008Besler, T., Rakıcıoğlu, N., Sağlık Bakanlığı Hastalıklarda Beslenme Bilgi Serisi, Ankara, 2008 Sağlık Bakanlığı Türkiyeye Özgü Beslenme Rehberi, Ankara, 2008

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Beslenmenin kavramları, sağlık ve iş verimi için önemi, besin ögeleri ve besin grupları, besinlerin işlenmesi, saklanması, pişirilmesi, posanın önemi, içecekler, beslenme durumunun saptanması, beslenme yetersizliği sonucunda oluşacak hastalıklar, bazı özel durumlarda beslenme ve hastalıklarda beslenme

Staj Durumu

Yok

Öğrenme Çıktıları
36514-Beslenmeyle ilgili kavramları açıklayabilmeli
36515-Besin ögeleri ve besin grupları hakkında bilgi sahibi olmalı
36516-Katkı ögeleri ve besinlerin hazırlanması, saklanması hakkında bilgi sahibi olmalı
36517-İçecekler, posanın önemi ve fitokimyasallar hakkında bilgi sahibi olmalı
36518-Menü planlayabilmeli
36519-Toplumda beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemleri öğrenmeli
36520-Bazı özel durumlarda beslenme hakkında bilgi sahibi olmalı
36521-Hastalıklarda beslenmeyi öğrenmeli
36522-Kendi sağlığı ve toplumun sağlığı açısında yeterli ve dengeli beslenme konusunda olumlu tutum geliştirebilmeli
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1-Beslenme ve Sağlık (Beslenme, Yeterli ve Dengeli Beslenme, Beslenmenin Sağlık ve İş Verimine Etkisi Nedir)
2-Karbonhidratlar, Lipidler
3-Proteinler, Nükleik Asitler, Enzimler, Hormonlar ve Metabolizma
4-Vitaminler, Su ve Mineraller
5-Enerji Metabolizması
6-Besin Grupları
7-Yemek Planlama
8-Ara Sınav
9-Katkı Ögeleri ve Besinlerin İşlenerek Saklanması
10-İçecekler, Diyet Posası, Fitokimyasallar
11-Beslenme Durumunun Saptanmasında Kullanılan Yöntemler, Yetersiz ve Dengesiz Beslenme Sonucu Oluşacak Hastalıklar
12-Özel Durumlarda Beslenme: Gebe-Emzikli Beslenmesi
13-Özel Durumlarda Beslenme: Bebek- Çocuk Beslenmesi
14-Özel Durumlarda Beslenme: Yaşlı, İşçi, Sporcu Beslenmesi
15-Hastalıklara Beslenme
16-Final Sınavı
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)117

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi


PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15PÇ16PÇ17PÇ18PÇ19PÇ20PÇ21PÇ22PÇ23PÇ24PÇ25PÇ26PÇ27PÇ28PÇ29PÇ30PÇ31PÇ32PÇ33PÇ34PÇ35PÇ36PÇ37PÇ38
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6
ÖÇ7
ÖÇ8
ÖÇ9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek