Geri
SUR410 - Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Dizaynı
Ders Öğretim Planı
Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
SUR410Su Ürünleri İşleme Tesislerinin DizaynıZorunlu482.00
Dersin Seviyesi

Birinci Öğretim

Dersin Amacı

Bu ders ile geleceğin su ürünleri mühendislerinin mesleklerini yetkin ve bilgili bir şekilde gerçekleştirebilmelerine katkı sağlayacak suürünleri işleme tesislerinin dizaynı ile ilgili temel bilgilerin uygulamalı yönde aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca su çeşitli su ürünleri işleme teknolojilerinin tesis dizaynlarının nasıl yapılması gerektiği, avantajları ve dezavantajları konularında bilgi ve becerilerini kazandırmak,yapılan uygulamalarla olası kalite kayıpları konusunda bilgilendirmek amaçlanmaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Yrd. Doç.Dr. Emre ÇAĞLAK

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Çeşitli işleme tesislerinin dizayn planları ve dersin hocasının hazırladığı ders notları

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Su ürünlerinin işleme tesisleri içerisinde çapraz kontaminasyona izin vermeyecek şekilde ve işleme yöntemine göre (dondurma, dumanlama, konserve, tuzlama, kurutma, marinasyon vb.)dizaynı, mevcut alanların etkin bir şekilde kullanımı, işleme yöntemlerine göre verimliliği artıran dizayn, ekonomik, ürün ve iş yükü kayıplarının önüne geçecek alt yapı ve dizaynları, balıkçı teknelerinin işleme teknelerine dönüşümde dizayn ve uygulama, su temini, su kalitesini iyileştirme ve su deşarjı için dizayn, elektriksel ve ışıklandırma dizayn işlemleri

Staj Durumu

Yok

Öğrenme Çıktıları
1-Mühendislik bilgilerini su ürünleri işleme alanında uygulama becerisi
2-Su temini, su kalitesini iyileştirme ve su deşarjı için dizayn, elektriksel ve ışıklandırma dizayn işlemleri hakkında bilgi sahibi olma
3-Sahadaki çalışma metotlarını irdeleme sonuç geliştirme ve proje tasarlama becerisi
4-Değişen koşullara uyum sağlama
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1-Giriş Su ürünleri işleme tesisleri dizaynları ve Ülkemizdeki uygulamalarAnlatım ve Tartışma
2-Hammadde kabul ve ürün çıkış üniteleri dizaynıAnlatım ve Tartışma
3-Fileto hatların dizaynıAnlatım ve Tartışma
4-Dondurma üniteleri dizaynıAnlatım ve Tartışma
5-Dumanlama üniteleri dizaynıAnlatım ve Tartışma
6-Konserve hatlarının dizaynıAnlatım ve Tartışma
7-Ara SınavAra Sınav
8-Tuzlama ve marinasyon hatlarının dizaynıAnlatım ve Tartışma
9-Çift kabuklu yumuşakça tesislerinin dizaynıAnlatım ve Tartışma
10-Deniz salyangozu işleme hatlarının dizaynıAnlatım ve Tartışma
11-Balık unu ve yağı tesislerinin dizaynıAnlatım ve Tartışma
12-Kurbağa işleme tesislerinin dizaynıAnlatım ve Tartışma
13-Su temini, elektirik, havalandırma ve ışıklandırma yapılarının dizaynıAnlatım ve Tartışma
14-Paketleme hatlarının dizaynıAnlatım ve Tartışma
15-Final SınavıFinal Sınavı
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Soru-Yanıt15230
Seminer15115
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi


PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15PÇ16
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek