Geri
SUR403 - Su Ürünleri Besin Kimyası
Ders Öğretim Planı
Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
SUR403Su Ürünleri Besin KimyasıZorunlu472.00
Dersin Seviyesi

Birinci Öğretim

Dersin Amacı

Taze ve işlenmiş su ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyal içeriğinin bilinmesi, su ürünlerindeki protein, yağ, karbonhidrat, mineral madde, vitamin ve enzimlerin mekanizması ve görevleri ve parçalanma sonucu oluşan bileşiklerin etkisi, su ürünlerinin mikrobiyal özellikleri ve buna bağlı patojen mikroorganizmaların bulunuşu, tehlikeleri ve önlenmesi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Yrd.Doç.Dr. Emre ÇAĞLAK

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1- Demirci, M. (2010). Gıda Kimyası 292 sy. ISBN no: 975-97146-2-02- Saldamlı Ü., Uygun Ü. (1999). Gıda Kimyası Hacettepe Üniv. Yayınları3-Erkmen, O. (2010) Gıda Mikrobiyolojisi, Elif yayınevi 360 sy.

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Su ürünlerinin kimyasal içeriği bilinmesi ve parçalanma sonucu ortaya çıkan bileşiklerin etkileri, su ürünlerinde patojen mikroorganizmaların bulunuşu, etkilerinin belirlenmesi ve inaktif edileme yollarının öğretilmesi

Staj Durumu

Yok

Öğrenme Çıktıları
1-Su ürünlerinin genel kimyasal içeriğinin bilinmesi
2-Protein ve yağların bozulması sonucu ortaya çıkan bileşiklerin etkisinin bilinmesi
3-Su ürünlerinde bulunan mikroorganizmaların özelliklede patojen olanların tanınması ve alınacak önlemlerin bilinmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1-Gıdalarda genel kimyasal içerik belirlenmesi ve sınıflandırılması ve su ürünlerindeki durumlarıAnlatım, Tartışma
2-Proteinler yapı taşları olan amino asitler fonksiyonları ve bozulma ürünleri ve etkileriAnlatım, Tartışma
3-Yağlar, yağ asitlerinin fonksiyonları ve bozulma ürünleri ve etkileriAnlatım, Tartışma
4-Karbonhidratlar ve mineral maddelerin fonksiyonları Anlatım, Tartışma
5-Vitamin ve enzimlerin fonksiyonlarıAnlatım, Tartışma
6-Su ürünlerinde kimyasal bozulama ürünleri ve etkileriAnlatım, Tartışma
7-Ara sınavAra sınav
8-Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve gıda endüstrisindeki yeri ve Anlatım, Tartışma
9-Gıdaların mikrobiyolojik ve hijyenik durumu hakkında karar veren ulusal ve uluslar arası standartlarAnlatım, Tartışma
10-Gıdalarda bulunan başlıca patojen bakteriler, parazitler, virüsler, küf ve mayaların etkileriAnlatım, Tartışma
11-Salmonella sp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes patojen mikroorganizmaların etkileri ve inhibisyon yollarıAnlatım, Tartışma
12-Clostridium botulinum, Vibrio parameticulus, Bacillus cereus vb. patojen mikroorganizmaların etkileri ve inhibisyon yollarıAnlatım, Tartışma
13-Patojen virüs ve parazitlerin etkisi ve inhibisyonuAnlatım, Tartışma
14-Maya ve küflerin etkisi, aflatoksinlerAnlatım, Tartışma
15-Final SınavıFinal Sınavı
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Soru-Yanıt15230
Seminer5210
Bireysel Çalışma5210
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi


PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15PÇ16
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek