Geri
SUR304 - Plankton Kültürü
Ders Öğretim Planı
Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
SUR304Plankton KültürüZorunlu360.00
Dersin Seviyesi

Birinci Öğretim

Dersin Amacı

Özellikle deniz balıkları yetiştiriciliğinde ve kısmen de bazı içsu ve akvaryum balıkları yetiştiriciliğinde ihtiyaç bulunan fitoplankton ve zooplankton türleri ve yetiştiriciliği hakkında donanım sahibi olmak

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Yrd.Doç.Dr. İlker Zeki KURTOĞLU

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Cirik, S. ve Gökpınar, Ş. (2006) Plankton Bilgisi ve Kültürü, Ege Üniversitesi yayını, ISBN: 975-483-221-8, 265 sayTimur, G. (1990) Plankton Bilgisi ve Plankton Kültürü. Akdeniz Üniversitesi Yayın no:40 Bat, L., Satılmış, H. H., Şahin, F., Üstün, F., Özdemir, Z., Ersanlı, E. (2008). Plankton Bilgisi ve Kültürü, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 248 syf.

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Öncelikli olarak larva ön beslemede kullanılmakta olan plankton türleri, üretim süreci, kullanılan ekipman özetlenir. Kuluçkahanenin canlı yem döngüsünün ilk halkası olan fitoplankton üretimi, yoğun kültürü verilir. Bundan sonra, zooplankton türlerinden rotifer üretimi irdelenir. Takiben ön beslemede Artemia kullanımı ve teknik uygulamalar detaylandırılır. Tamamlayıcı olarak su piresi üretimi, Kopepod üretimi konuları detaylandırılır. 

Staj Durumu

Yok

Öğrenme Çıktıları
1-Akuakültürde canlı yem, canlı yem kullanımının önemi, türlere göre canlıyem kullanım farklılığı öngörüsünün oluşturulması
2-Fitoplankton türlerinden canlı yem olarak kullanılan türler, üretim süreci, hücre sayımı tekniklerinin pekiştirilmesi
3-Zooplankton türlerinden akuakültürde canlıyem olarak kullanılmakta olan türlerin tanınması
4-Rotifer, Artemia, Kopepod ve su piresi (dafnia) türlerinin larva ön beslemedeki yerinin tanımlanması.
5-Diğer canlı yem olarak kullanılan türlerin (Beyaz kurt, solucan, tubifeks, sirke kurdu, böcek larvaları vb.) su ürünlerinde canlı yem kullanımındaki yeri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1-Canlı yem kullanımının amacı ve yaygın kullanılan canlı yem türleri,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
2-Mikro alg (Fitoplankton biyolojisi) ve ekosistemde, besin zincirindeki yeri ve önemi,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
3-Mikro alg kültürünün amacıDers notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
4-Mikro alglerinin laboratuar kültür metotları,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
5-Mikro alglerinin tank kültür metodu, Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
6-Rotifer biyolojisi,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
7-Rotifer kültürü ve ön beslemede kullanımı,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
8-ARASINAV (VİZE)
9-Artemia biyolojisi, Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
10-Artemia kültürü ve ön beslemede kullanımı,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
11-Dafnia biyolojisiDers notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
12-Dafnia ve ön beslemede kullanımı,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
13-Kopepod biyolojisi, Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
14-Kopepod ve ön beslemede kullanımı,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
15-Canlı yemlerin türlere göre ön beslemede kullanım zamanlaması,Ders notlarının ve kitaptan konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi
16-FİNAL SINAVI
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi


PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15PÇ16
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek