Geri
SUR321 - Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddelerinin Kullanımı
Ders Öğretim Planı
Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
SUR321Su Ürünlerinde Gıda Katkı Maddelerinin KullanımıZorunlu352.00
Dersin Seviyesi

Birinci Öğretim

Dersin Amacı

Taze ve işlenmiş su ürünlerinde kalitenin muhafazası için kullanılan doğal ve kimyasal katkı maddelerinin tanınması ve katkı maddelerinin yasal kullanım standartlarının bilinmesi. İşleme tekniklerine göre su ürünlerine uygulaması ve etkinliğinin bilinmesi. İşlenmiş ve taze ürünlerinde katkı türlerinin ve miktarlarının belirlenmesi için uygulanacak yöntem ve analizlerin öğretilmesidir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Yrd. Doç.Dr. Emre Çağlak

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1- Altuğ, T. (2001). Gıda Katkı Maddeleri. Ege üniversitesi yayınları2- Saldamlı Ü., Uygun Ü. (1999). Gıda Kimyası Hacettepe Üniv. Yayınları

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri ve uluslararası standartların kısa tanımı yapıldıktan sonra su ürünleri sanayinde kullanılan katkı maddelerinin fonksiyonları , kullanım amaçları ve yasal mevzuatın bilinmesi, son üründeki katkı maddesi miktarının belirlenmesinde kullanılacak yöntemlerin anlatılması

Staj Durumu

Yok

Öğrenme Çıktıları
1-Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçlarını ve uluslararası kullanım mevzuatının bilinmesi
2-Su ürünleri işleme sanayinde kullanılan doğal ve kimyasal katkı maddelerinin işleme tipine göre mevzuata göre kullanımının bilinmesi
3-Son üründeki katkı maddelerinin tayinini yapılabileceği yöntemlerin bilinmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1-Gıda katkı maddelerinin tanımı ve uluslararası kullanılan kodlar ve anlamları Anlatım, Tartışma
2-Yasal mevzuatta katkı maddelerinin sınıflandırlması ve ilgili yönetmeliklerAnlatım, Tartışma
3-Su ürünlerinde işleme tipine bağlı olarak kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması ve kullanımıAnlatım, Tartışma
4-Koruyucu katkı maddeleriAnlatım, Tartışma
5-Renklendirici katkı maddeleriAnlatım, Tartışma
6-Asitliği düzenleyici katkı maddeleriAnlatım, Tartışma
7-Ara sınavara sınav
8-AntioksidanlarAnlatım, Tartışma
9-Tatlandırıcı katkı maddeleriAnlatım, Tartışma
10-EmülgatörlerAnlatım, Tartışma
11-Topaklanmayı önleyici katkı maddeleriAnlatım, Tartışma
12-Gıdalarda katkı maddesi tayini için uygulanan yöntemlerAnlatım, Tartışma
13-Su ürünleri işleme sanayinde kullanılan katkı maddelerinin tayini ve analiz yöntemleriAnlatım, Tartışma
14-Su ürünleri işleme sanayinde kullanılan katkı maddelerinin tayini ve analiz yöntemleriAnlatım, Tartışma
15-Final Sınavıfinal sınavı
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Tartışma15230
Seminer5210
Bireysel Çalışma5210
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi


PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15PÇ16
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek