Geri
SUR309 - Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
Ders Öğretim Planı
Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
SUR309Su Ürünleri İşleme TeknolojisiZorunlu355.00
Dersin Seviyesi

Birinci Öğretim

Dersin Amacı

Ülkemiz için Su ürünleri işleme teknolojisinin ve sanayisinin önemini belirtmek. Derste Su ürünleri işleme teknolojilerinin tanımı yapılarak, bu işleme tekniklerinin nasıl kullanılacağı açıklanacaktır. İşleme tekniklerinin su ürünlerinin raf ömrünün uzatılması üzerine etkilerini ürün türüne göre uygulama yöntemlerini göstermek.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Yrd.Doç.Dr. Emre ÇAĞLAK

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Çaklı, Ş. 2007. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1. 2. Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T. 2004. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi.

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Alınacak Seçmeli Dersler;Su Ürünleri İşleme Teknolojisi MevzuatıSu Ürünleri İşleme Tesislerinin Dizaynı 

Dersin İçeriği

Su ürünlerinin taze, dondurulmuş, tuzlanmış, konserve, kurutma, dumanlama vb işleme tekniklerinin uygulanması üzerine bilgi verir. Özellikle uygulanan işleme tekniklerinin su ürünleri üzerine biyokimyasal etkileri belirtilir. Ayrıca ders yeni su ürünleri işleme teknolojileri hakkında bilgi verir.

Staj Durumu

Yok

Öğrenme Çıktıları
1-Su Ürünlerinin Et Yapısı ve Kalitesi Hakkında Bilgi Sahibi Olur
2-Su Ürünleri İşleme Tekniklerini ve Uygulamalarını Açıklar
3-Su Ürünleri İşleme Tekniklerinin Önemini ve Tüketim Üzerine Gerekliliklerini Belirler
4-Su Ürünlerinde Kimyasal, Duyusal ve Fiziksel Analizleri Yapar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1-Su ürünleri işleme teknolojisini tanıtmak. Su ürünleri et yapıları hakkında bilgi vermek, Anlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
2-Dünya ve Türkiye’ su ürünleri işleme sanayisi ve su ürünleri et yapısı hakkında bilgi vermek, Anlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
3-Su ürünlerinde ölüm sonrası görülen değişimler nelerdir ? Anlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
4-Su ürünlerinde uygulanan taze muhafaza sistemlerini tartışmak,Anlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
5-Donmuş muhafaza ve çözündürme teknolojisinin su ürünlerine uygulanmasının açıklanması,Anlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
6-Fiziksel testlerin, duyusal testlerin ve Kimyasal testlerin uygulanmasıAnlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
7-Ara SınavAra Sınav
8-Su ürünlerinde dumanlama teknolojisi uygulamaları,Anlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
9-Su ürünlerinde çeşitli tuzlama yöntemlerinin uygulamalarının tartışılması Anlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
10-Konserve teknolojisinin su ürünlerinde işlem basamakları,Anlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
11-Su Ürünlerinde marinat teknolojisi iş akışı ve sistemleriAnlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
12-Balık unu ve yağı teknolojisi ve omega-3 balık yağları hakkında bilgi vermekAnlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
13-Su ürünlerinde kurutma teknolojisi ve su ürünlerinde ambalajlamaAnlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
14-Su ürünlerinde perakendecilik sistemleriAnlatım, Tartışma, Uygulamalı Laboratuar
15-Final SınavıFinal Sınavı
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Laboratuvar15345
Soru-Yanıt15345
Bireysel Çalışma15345
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi


PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15PÇ16
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek